//Valea Jiului Destinaţie Ecoturistică. Uricani – oraşul cu sute de obiective turistice

Oraşul hunedorean Uricani are reputaţia celui mai întins oraş din România. I-am descoperit, însă, şi o altă caracteristică importantă. Este şi oraşul cu sute de peşteri şi trasee turistice.

Conform agentului de tursim de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Uricani, Sorin Inel, există peste 600 de peşteri care sunt însă dificil de vizitat. Sunt însă zece care pot fi vizitate şi care atrag numeroşi turişti, iar mare parte dintre ei îl vizitează şi pe Sorin Inel.

Printre aceste peşteri se numără Dâlma cu Brazi, Peştera Nr. 4, Peştera Alunii Negri, Peştera Urşilor din Valea de Brazi, Peştera Dodoconi, Peştera Zeicu, precum şi peştera amenajată de la Pensiunea Retezat.

Traseele de cicloturism sunt foarte căutate în ultimii ani, iar Uricani se poate lăuda cu un traseu de 54 de km, pe ruta Uricani – Câmpuşel. Pentru iubitorii de montain bike există de asemenea trasee semnificative, cum sunt cele pe ruta Uricani – Valea de Brazi – Vf. Tulişa şi Refugiul Tulișa, de unde se poate ajunge în patru localităţi: Baru, Petroşani, Aninoasa şi Lupeni, dar şi traseele Straja – Valomir sau Valea Bilugu – Bilugu Mic – Văcarea – Păroasa – Câmpu lui Neag. Cel mai nou traseu de montain bike a fost semnalizat de curând, el desfăşurându-se pe ruta Valea Lazărului – Cabana Buta.

Nu au fost uitaţi nici amatorii de căţărare, aceştia având la dispoziţie 75 de trasee în Cheile Valomir, 60 de trasee cu diferite grade de dificultate în Câmpuşel şi zece la Cheile Buţii. Pentru ei sunt organizate şi competiţii tematice cum sunt „Hai la un grad”- de fapt deschiderea oficială a sezonului de căţărat şi Câmpuşel Climbing Festival.

“A crescut foarte mult numărul turiştilor care vin spre Uricani. În ultimii doi ani, numărul lor cred că s-a triplat, în special pentru obiective ca Parcul Naţional Retezat, traseele turistice, cicloturism, montain bike, cascadele din zonă, speologie (avem cele mai multe peşteri, unele marcate, unele nemarcate). Această creştere se datorează şi numeroaselor concursuri care au loc aici, a traseelor turistice promovate de primărie prin Centrul de Informare Turistică, precum şi a evenimentelor gen nedei sau zilele oraşului. Pe raza oraşului avem peste 500 de locuri de cazare (oficiale şi neoficiale), dar acestea nu fac faţă”, a declarat primarul oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu.

Numărul cel mai mare de turişti este format însă din sportivii care participă la competiţiile sportive care au devenit adevărate branduri. Este vorba de Red Bull Oslea Hiride, Sky Race Retezat Intersport, Iorgovan Vertical Ride, Oslea Night Ridge. La fiecare dintre aceste evenimente participă sute sau chiar mii de sportivi.

“Am fost la Uricani la mijlocul lunii iunie, pentru a participa la Retezat Sky Race. A fost extraordinar. Mii de sportivi din toată ţara au luat parte la evenimentul sportiv, iar traseul a fost senzaţional. După competiţie am vizitat puţin împrejurimile. Este foarte frumos. Mi-a plăcut foarte mult complexul de corturi din Valea Iarului. Este un loc deosebit. Cu siguranţă voi mai veni”, a declarat Alina Duţă, sportivă din Bucureşti.

Nicolae Taşcă

Director Marketing şi PR

2019-10-09T12:11:07+02:00

Lasa un comentariu