Responsabilitatea socială ar trebui practicată și de firmele mici

/, Noutăți/Responsabilitatea socială ar trebui practicată și de firmele mici

Trec anii și economia se dezvoltă.

Am aflat că, în primul trimestru al anului 2021, avem o creștere economică de 2,8%, față de trimestrul anterior.

Și în România, afacerile se nasc, se dezvoltă, iar unele dintre ele dispar.  Un concept foarte important rămâne însă străin multor manageri sau proprietari de firme.

Este vorba despre responsabilitatea socială.

În literatura de specialitate este cunoscută ca responsabilitate socială a corporațiilor (abreviat CSR, după forma din limba engleză Corporate Social Responsibility).

Ca și PR-ul (public relations) sau comunicarea managerială, responsabilitatea socială le este străină multor oameni de afaceri, indiferent de mărimea companiei pe care o conduc.

De aceea, în România, responsabilitatea socială este pusă în practică doar de mari companii (în special multinaționale), care au adus și acest know how odată cu întregul management.

Dacă veți cerceta câte firme au donat sau direcționat bani către ONG-uri, chiar și pentru a folosi unele înlesniri fiscale, veți constata că situația este de-a dreptul stranie.

Să ne întoarcem, însă, la oamenii de afaceri care activează mai aproape de comunitățile locale.

Ei nu cunosc și nu practică nicio formă de responsabilitate socială pentru că nu consideră că au vreo datorie față de comunitatea în care și-au dezvoltat afacerile.

Și atunci de ce să investească ceva în durabilitatea acesteia?!

Cei mai mari se mulțumesc să ajute unele cazuri sociale.

Evident, nu e un lucru rău. Dimpotrivă.

Dar responsabilitatea socială ar trebui privită ca un beneficiu pe care îl aduc mai multor oameni dintr-o comunitate și nu doar unei familii sau alteia.

În mod clar, pentru a face așa ceva este nevoie, în primul rând, să înțelegi și să crezi în beneficiile unui astfel de concept. Ba, poate chiar să ai un om în companie care să gestioneze și acest domeniu.

Doar când responsabilitatea socială nu va mai fi o raritate, vom putea avea comunități dezvoltate și o societate civilă cu adevărat puternică. Până atunci rămânem cu așteptarea și cu dorința unei normalități care întârzie deja nepermis de mult.

Nicolae Tașcă

Expert Comunicare și PR

www.nicutasca.ro

www.jvj.ro 

2021-05-19T16:43:15+02:00

Lasa un comentariu