Mostră sau Monstră? Cum este corect?

///Mostră sau Monstră? Cum este corect?

Din categoria „Cuvântul zilei” analizăm astăzi și explicăm definiția cuvântului ”mostră”, un cuvânt pe care foarte multe persoane îl folosesc greșit. Astfel, conform dexonline.ro, cuvântul mostră înseamnă:

MÓSTRĂ, mostre, s. f. 1. Exemplar luat dintr-o serie de obiecte identice sau cantitate mică dintr-o marfă, dintr-un material etc., după care se pot aprecia anumite însușiri ale acestora; probă, eșantion. ♦ Model. ◊ Târg de mostre = târg la care un stat sau diverse întreprinderi expun mostre (1) pentru reclamă și pentru informarea cumpărătorilor. 2. Fig. Exemplu, pildă. [Var.: (reg.) mústră s. f.] – Din ngr. móstra.

De exemplu: 

  • când vrei să cumperi un parfum, și vânzătorul îți oferă gratuit 1 sticluță mică din acel parfum, de probă să vezi dacă îți place înainte de a cumpăra produsul – aia este o mostră!

sau

  • mergi la piață și vrei să cumperi struguri, și nu știi din care să alegi, tot așa, vânzătorul te lasă să guști 1-2 boabe din fiecare sortiment  – alea se pot considera mostre!
  • la magazinul de materiale de construcții, sunt expuse modele de plăci de gresie, faianță parchet, etc – adică mostre.

Deci, corect este MOSTRĂ nu MONSTRĂ, pentru că mostra nu are legătură cu monștrii, decât dacă vrei o mostră dintr-un monstru :)))) să mai și glumim puțin! Tot ca și glumă, am și o definiție pentru cuvântul MONSTRĂ = soția monstrului :))

 

2020-09-30T10:54:24+02:00

Lasa un comentariu