Din categoria „Cuvântul zilei” analizăm astăzi și explicăm definiția cuvântului ”mostră”, un cuvânt pe care foarte multe persoane îl folosesc greșit. Astfel, conform dexonline.ro, cuvântul mostră înseamnă:
MÓSTRĂ, mostre, s. f. 1. Exemplar luat dintr-o serie de obiecte identice sau cantitate mică dintr-o marfă, dintr-un material etc., după care se pot aprecia anumite însușiri ale acestora; probă, eșantion. ♦ Model. ◊ Târg de mostre = târg la care un stat sau diverse întreprinderi expun mostre (1) pentru reclamă și pentru informarea cumpărătorilor. 2. Fig. Exemplu, pildă. [Var.: (reg.) mústră s. f.] – Din ngr. móstra.
De exemplu:
- când vrei să cumperi un parfum, și vânzătorul îți oferă gratuit 1 sticluță mică din acel parfum, de probă să vezi dacă îți place înainte de a cumpăra produsul – aia este o mostră!
sau
- mergi la piață și vrei să cumperi struguri, și nu știi din care să alegi, tot așa, vânzătorul te lasă să guști 1-2 boabe din fiecare sortiment – alea se pot considera mostre!
- la magazinul de materiale de construcții, sunt expuse modele de plăci de gresie, faianță parchet, etc – adică mostre.
Deci, corect este MOSTRĂ nu MONSTRĂ, pentru că mostra nu are legătură cu monștrii, decât dacă vrei o mostră dintr-un monstru :)))) să mai și glumim puțin! Tot ca și glumă, am și o definiție pentru cuvântul MONSTRĂ = soția monstrului :))
Lasa un comentariu