Începând cu data de 25 septembrie 2020, s-a deschis linia de finanțare „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural”, din Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020.
Atenție: viitorii antreorenori sociali care vor primi fondurile de maximum 40.000 euro – 200.000 euro fiecare nu sunt implicați momentan în procesul de accesare a banilor europeni.
Banii vor fi disponibili în mediul rural, în aproape toată țara, în afară de regiunea București-Ilfov.
Drumul banilor europeni va fi următorul:
1. Mai întâi, în perioada 25 septembrie – 15 decembrie 2020 (ora 16), o serie de instituții publice și organizații neguvernamentale – ca administratori de granturi – vor depune în sistemul electronic MySMIS propuneri de proiecte europene mari, în valoare de până la 3 milioane de euro fiecare.
Acești administratori de granturi pot fi:
- entități ale economiei sociale, rețele, uniuni, federații din sectorul economiei sociale;
- furnizori de formare profesională autorizaţi publici şi privaţi, furnizori de servicii de ocupare acreditați publici și privați, furnizori de servicii sociale, organizaţii sindicale şi organizații patronale, asociaţii profesionale, camere de comerț și industrie, ONG-uri;
- autorități publice centrale sau locale, exclusiv în calitate de parteneri, în parteneriat cu toate categoriile de entități eligibile menționate mai sus.
2. Ministerul Fondurilor Europene va selecta proiectele mari câștigătoare, care vor fi derulate de administratorii de granturi de mai sus.
Va fi pus la bătaie un buget total de 30 de milioane de euro pe toată țara (din care 21 milioane euro din fonduri UE și 9 milioane de la bugetul de stat). Din acești bani, 21 de milioane de euro vor merge în schema de minimis, adică în subvențiile de până la 40.000 de euro – 200.000 de euro fiecare pentru viitoarele întreprinderi sociale care vor fi înființate la sate.
3. Administratorii de granturi (instituții publice, sindicate, patronate, ONG-uri etc.) vor începe apoi derularea proiectelor mari de maximum 3 milioane de euro fiecare.
În cadrul proiectelor de maximum 3 milioane de euro fiecare, minimum 70% din bani vor merge către viitoarele întreprinderi sociale, iar maximum 30% către cheltuielile de derulare a proiectelor și de organizare a activităților.
Aici, în aceste proiete mari, administratorii de granturi vor selecta beneficiarii fienali (sau grupurile-țintă, cum se numesc tehnic), adică persoane care vor înființa întreprinderi sociale la sate.
Pe scurt, proiectele mari, de până la 3 milioane de euro fiecare, vor avea 3 etape:
- Etapa I – Sprijin pentru înființarea de noi întreprinderi sociale;
- Etapa a II-a – Implementarea planurilor de afaceri și monitorizarea funcționării întreprinderilor sociale;
- Etapa III de implementare – Asigurarea sustenabilității planurilor de afaceri in timpul perioadei de implementare a proiectului.
4. În cadrul proiectelor mari, viitorii antreprenori sociali își vor înființa întreprinderi sociale la sate și vor primi subvențiile de maximum 40.000 de euro – 200.000 de euro fiecare.
Citiți mai multe detalii și ghidul AICI
Sursa: https://www.startupcafe.ro/fonduri-europene/intreprinderi-sociale-sate-ghid-fonduri.htm
Lasa un comentariu